in , , , ,

Кои се бенефитите на хијалуронската киселина

Хијалуронска киселина – фонтана на младоста

Хијалуронска киселина е природна супстанца која секој ја има во своето тело, со најголема концентрација во зглобовите, кожата и очите.

Како последица на процесот на стареење, стрес, брз начин на живот и пушење, количината на хијалуронска киселина во организмот опаѓа со тек на време, а со тоа се појавуваат и болки во зглобовите, брчки и висната кожа.

Хијалуронската киселина има клучна корист за:

Кожата – хијалуронска киселина на себе е способна да поврзе голема количина на вода со што го зацврстува ткивото и допринесува за поцврст изглед на кожата.
Зглобовите – хијалуронската киселина има голема вискозност и со тоа ги подмачкува зглобовите и осигурува нивна подвижност, дури и при брзи и енергични движења.
Поради овие клучни бенефити, хијалуронската кисела е уште позната и како фонтана на младоста.

Научниците успеале да најдат начин да ја естрахираат хијалуронската киселина од кикиритка од петел (rooster combs) и да ја направат од бактерии во лабораторија, за луѓето понатаму да може да ја кознумираат орално во течен облик или да ја нанесуваат директно на кожата како составен дел од козметика.

На нашиот пазар, хијалуронска киселина може да се најде и во двата облици, и тоа:

Хијалуронска киселина Bio Hyaluron за орална употреба

Хијалуронска киселина Bio Hyaluron за орална употреба

најди ја тука

Комплет за нега на лице Hyaluronic Acid

најди го тука

За проблеми со зглобови се препорачува орално внесување на хијалуронска киселина во течна состојба, а за третман на кожа најголем успех е комбинација од орално внесување заедно со нанесувње на кожата преку козметички производи.

Погледнете ја репортажата за ефектите на овој чудотворен лек:

  5 екстра причини да почнете да вежбате

[Elite_video_player id=”1″]

Кои населби се најатрактивни за купување на стан во Скопје