in

Дијабетес – најчеста болест предизвикана од современиот начин на живот

diabetes

Една од најчестите болести предизвикани од современиот начин на живот е, секако, дијабетес. Причините за оваа болест се различни: од наследни фактори, преку нередовно јадење до акумулираниот стрес. За жал, оваа состојба (болест), исто така, влијае и на младата популација во сè поголем број.

Поголемиот дел од луѓето кога ќе дознаат дека страдаат од дијабетес, најверојатно, ќе паднат во депресија и ќе ја сфатат целата ситуација на многу трагичен начин.

Сепак, вистината е всушност поинаква. Со корегирање на исхраната и животот воопшто, и со примање соодветна терапија, дијабетесот може да се контролира и со оваа состојба (болест) може да се живее долго време, без никакви проблеми. Најважна е (само) контрола на нивото на гликемија.

Постојат два типа на дијабетес, имено:

  • Дијабетес мелитус тип 1
  • Дијабетес мелитус тип 2

Која е разликата меѓу дијабетес тип 1 и тип 2

Дијабетес тип 1 е најтешката форма на дијабетес и се јавува поради тоа што панкреасните клетки (бета клетки) произведуваат многу малку или воопшто не произведуваат инсулин. Може да се јави на сите возрасти, но во повеќето случаи се јавува кај деца и млади. Инсулинската терапија се применува од првиот ден. Строга (само) контрола, исхрана и физичка активност се задолжителен дел од терапијата.

Дијабетес тип 2 е најраспространета форма на дијабетес во светот и кај нас. Панкреасот на луѓе кои страдаат од Тип 2 произведува инсулин, но во недоволна количина, или телото создало отпор (имунитет) на инсулинскиот хормон.
Се јавува на сите возрасти, но најчесто кај возрасни (над 40), лица со прекумерна тежина и постари лица. Современиот начин на живот и динамичното секојдневие се многу корисни за развојот на овој тип на дијабетес. Терапијата е комбинирана – правилна исхрана и орални антидијабетици (таблети), во сите случаи со строга (само) контрола и  умерена физичка активност. Доколку оваа терапија не покаже поволни резултати, се применува инсулинска терапија.

  Како да ја подготвите најдобрата скара (видео)

Дијабетес во бременост „Гестациски дијабетес“

Оваа латентна форма на дијабетес е иницирана од бременоста, при што постои промена во хормоналната рамнотежа на жената, што може да доведе до нарушувања во секрецијата на инсулин и, според тоа, ги зголемува нивоата на гликоза во крвта. Ризична група се жени постари од 25 години, кои имале прекумерна тежина пред бременоста, особено оние со генетски предиспозиции за развој на болеста. Обично, нивото на гликемија се стабилизира по породувањето. Сепак, жените кои имаат дијабетес за време на бременоста, подоцна може да бидат подложни на развој на дијабетес тип 2.

 

 

Адриамед ДОО ви нуди различни производи за контрола на дијабетес.

Кликнете на фотографијата и видете ја актуелната понуда.

 

 

Зимски чај - Алкалоид

Зимски чај – за комплетно уживање во зимските денови

DAIKIN Altherma Топлински пумпи