in ,

Летно отворање на базенот

Еве ги чекорите кои треба да ги преземете за вашиот базен да биде во топ форма.

Доколку имате базен во вашиот двот сигурно ги знаете благодетите од него особено за време на летните горештини. Но, за да можете да уживате во него, потребно е да го одржувате во текот на целата година.

Ако сте му го посветиле потребното внимание на базенот преку зимата, постапката за подготовка за отворање на базенот ќе се одвива многу полесно. Снегот и дождот може да го зголемат нивото на водата или да ја потопат заштитната покривка.

Потешките гранки или слични отпадоци пак паднати на покривката добро е веднаш да се отстранат, а не да се чека летото.Отворањето на базенот е всушност обратна постапка од затворањето на базенот за во зима.

Еве ги чекорите кои треба да ги преземете за вашиот базен да биде во топ форма.

– Oтстранeте ги лисјата и отпадоците од заштитната прекривка на базенот. Покривката треба добро да се исчисти и исуши и да се чува до следната есен.

– Направете едноставен тест за pH на водата со употреба на соодветни хемикалии.

– Додадете свежа вода за да се дополни базенот до бараното ниво.

– Направете визуелна, финална проверка на целата опрема од нечистотии и отпадоци.

– Исчистете го дното на базенот од паднати гранки и отпадоци со специјални собирачки.

– Стартувајте ја пумпата и филтерот со цел водата со додадените хемикалии да може да циркулира.

– Додадете хлор во точно одредена количина и потоа да ја оставите водата да циркулира преку ноќ.

– Додадете алгицид кој ги уништува постоечките алги и штити од создавање на нови.

На крај пред првото капење проверете ја и температурата на водата за не се изненадите непријатно. 🙂

Како поедноставно да го избереме вистинскиот клима уред што ни е потребен!

10 причини зошто да одберете HAIER клима уред за вашиот дом