,

Daikin вентилација со рекуперација на топлина

ДАЛИ ИМАТЕ ПОТРЕБА ОД СВЕЖ И ЧИСТ ВОЗДУХ СО ВЕНТИЛАЦИЈА?

ВЕНТИЛАЦИЈА НА ВОЗДУХОТ Е ВАЖНА ЗА ВАШИОТ ОБЈЕКТ

Херметичката инфраструктура на модерните објекти гарантира супериорна изолација и енергетска ефикасност, но истовремено тоа значи дека има недостаток на свеж воздух, што може да предизвика акумулирање влага, микроби и алергени. Воздухот во затворените простории станува нечист – застоен, исполнет со мириси, итн. Затоа ние имаме потреба од вентилација поради што – отвораме прозори. Кога отвораме прозори, изнесуваме загаден, топол/ладен воздух, и внесуваме свеж воздух. Свежиот воздух во просторијата треба повторно да се загрее / излади до пријатна температура, за што е потребна енергија, односно трошење на пари. Така воздухот е пријатно затоплен/изладен, но повторно загаден, при што се нарушува рамнотежата на комфор. За да обезбедиме идеални услови ние трошиме премногу енергија, пари за ладење / греење.

За да се реши овој проблем, Daikin нуди различни решенија за вентилација со рекуперација на топлина за да овозможи свеж и чист воздух на најефикасен начин.

  За идеална клима во сите простории со мулти сплит систем!

СВЕЖ И ЧИСТ ВНАТРЕШЕН ВОЗДУХ – ВЕНТИЛАЦИЈА СО РЕКУПЕРАЦИЈА

За да се создаде совршена внатрешна клима, постојат 5 главни компоненти што треба да се земат во предвид кога се мери квалитетот на внатрешниот воздух и кога се контролира со помош на нашите решенија за вентилација со рекуперација:

 • Вентилација: овозможува дотур на свеж воздух
 • Енергетска ефикасност – обновување на енергија: враќање на топлината, одржување на влажноста на воздухот (VKM)
 • Обработка на воздух: го грее и го лади воздухот што влегува, за да ја зголеми удобноста и да го намали оптоварувањето на климатизацијата
 • Навлажнување: ја отпимизира рамнотежата меѓу внатрешната и надворешната влажност (DAIKIN VKM)
 • Филтрирање: отстранување на прашина, загадувaчи и мириси од воздухот

DAIKIN ВЕНТИЛАЦИЈА СО РЕКУПЕРАЦИЈА НА ТОПЛИНА

Рекуператор (Daikin VAM & VKM) – Овој производ е дизајниран да одржува висококвалитетен воздух во затворените простории, преку обезбедување на дотур на свеж воздух од надвор, одземање – исфрлање на застоениот воздух, и топлинска заштеда на вентилација. Рекуператорот е опремен со филтри, кои вршат прочистување на воздухот, внесен од надвор.

  Daikin stylish новата серија на клима уреди bluevolution достапни и кај нас

Единиците за вентилација со рекуперација на топлина, може да заштедат и до 80% енергија во споредба со стандардната вентилација. 80 % заштеда на енергија – потребна за задоволување на термичките загуби предизвикани од свежиот воздух кој е внесен во објект.

 • Може да се користи самостојно или интегрирано во Daikin Sky Air или VRV систем
 • Широк спектар на единици: проток на воздух од 150 до 2000 m3 / h
 • Tотално решение за свеж воздух со Daikin VAM / VKM и дополнителни електрични грејачи доколку има потреба
 • Заштеда на енергија, бидејки се користи размена на топлина
 • “Бесплатно ладење” – кога надворешната температура е пониска од внатрешната (пример во текот на ноќта)
 • Подобрете го квалитетот на воздухот во затворен простор со опционалниот CO₂ сензор и спречете ги загубите на енергија од преоптоварување на вентилацијата

ВЕНТИЛАЦИЈА ЗА СЕКОЈ ТИП НА ОБЈЕКТ – ФИЛТЕР

-Референтен објект хотел UNIQUE RESORT & SPA

Unique Resort & Spa – хотел во Охрид, со 165 соби. Системот за греење и ладење во овој објект е изведен со Daikin VRV и топлински пумпи Daikin Altherma. Вентилацијата – VAM (FC) единиците се интегрирани со VRV системите. Со VAM единиците се врши филтрирање на воздухот во ресторанот, конференциската сала и фитнес центарот.

ЗАПОЧНЕТЕ ГО ВАШИОТ ПРОЕКТ СО НАС?

Идеално решение за деловни објекти, продавници, ресторани или канцеларии. Нашите Daikin опции за вентилација ќе ви помогнат да создадете свежа, здрава и пријатна средина.

Побарај понуда

Повеќе информации за Daikin вентилација со рекуперација на топлина може да прочитате во каталогот

  DAIKIN инвертер клима уреди - беспрекорна удобност, дизајнирано со највисок квалитет

Почувствувајте ја енергијата од воздухот

Daikin вентилација со рекуперација на топлина