in ,

Како да ја реновирате бањата

Санацијата на бањата е еден од најсложените зафати

Реновирањето на бањата на многумина им претставува ноќна мора. Тоа не е случајно, ако се земе во предвид фактот дека овој реконструктивен зафат во домот обично трае околу 15 дена и во нашата земја чини над 1.000 евра. Санацијата на бањата е еден од најсложените зафати. Поради тоа, реновирањето на оваа просторија од домот е пожелно да се заврши во текот на пролетта, на самиот почеток од градежната сезона. Искуствата покажуваат дека сите поедноставни зафати во домот може да следуваат откако сме ја завршиле реконструкцијата на бањата. Сложената постапка за реновирање вклучува неколку фази.

По демонтажата на целокупната санитарија и на старите плочки, неопходно е да најдете добри мајстори за замена на електричната, на водоводната и на топловодната инсталација. Ова е најсложен дел од зафатот, кој може да трае повеќе од пет дена. Клучно е да обезбедите квалитетна работна рака за менување на водоводната инсталација. Ако не сте задоволни со перформансите на дотогашното греење, треба да инвестирате во поставување на ново радијаторско греење, за кој е неопходно да ја промените постојната инсталација. Откако ќе се заврши овој сложен зафат, следува изведбата на хидроизолација, која може да се заврши во рок од еден ден.

http://gph.is/1Enf7v7

Важна фаза во санацијата на бањата е изборот на нејзините главни елементи. Основна дилема при секоја реконструкција е двоумењето помеѓу изборот на када или туш кабина. Изведбата на када се чини дека е посложен зафат, но затоа пак нејзиното одржување е поедноставно. Од друга страна, туш кабината се чини дека е полесна за монтирање, но тука треба да се внимава на појавата на влага. Од овие причини, неопходно е да изберете првокласен параван, но и квалитетни градежни материјали од типот на санитарен силикон и посебни лепливи траки. Реализацијата на оваа фаза ќе ви одземе од два до три дена од целокупниот период наменет за реновирање на бањата. Крајната цена на зафатот можеби најмногу ќе влијание од изборот на материјалите што ќе ги вградите во оваа фаза.

  Знаете ли зошто е потребно редовно чистење на вашиот клима уред?

Поставувањето на керамиката како следен чекор ќе потрае околу четири дена. Тука е значајно да се споменат два суштински детала. Како прво, пред реализација на зафатот треба да се одлучите дали сте заинтересирани за плочки од прва или од втора класа. Заедно со нив, внимателно треба да се избере и соодветен лепак за керамичките плочки. Не смее да се заборави дека најдобар начин за санација на бањата е целосно вадење на претходниот материјал. Или да поедноставиме, заедно со демонтажата на дотраената санитарија би било пожелно да ги отстраните и дотогашните плочки.

Во финалната фаза од реновирањето на бањата ќе треба да се погрижите за монтажа на санитариите. Доколку сте одлучиле и за поставување на ново радијаторско греење, вистинскиот момент за монтирање на радијаторот е пред било какво вградување на идните санитарии. Последната фаза од изведбата на новата бања ќе трае еден ден, но тука треба да се биде и највнимателен. Висококвалитетната санитарија треба да ја монтираат искусни мајстори кои нема да ги оштетат вашите плочки. Бидете внимателни и со дупчењето при изведба на ормар во бањата. Со употреба на врвен електричен алат ќе ја избегнете можноста од пукање на керамичките плочки.

8 совети како вашата клима да работи подобро

Сончевата енергија е бесплатна, искористете ја и заштедете